Friday, November 21, 2014

Migrain : Ketahui Punca & Cara untuk mengelakkannya


Migrain...ouch! pening rasa nak hantuk2 kepala ke dinding kan? kepala bagai nak pecah. Semua kerja terbengkalai gara-gara migrain datang menyerang tiba-tiba. Siapa peneman kala pening?? Sudah tentu Panadol. Pil ajaib!!

Dulu, masa zaman belajar, saya sering diserang migrain kerana selalu berjaga malam untuk exam ditemani se'mug' nescafe panas. Jika tak minum nescafe, manekan pulak boleh berjaga. So, selalu bergantung kepada kafein untuk stay up.

Ya, memang betul, dulu saya tak tahu jaga kesihatan. Dari segi kesan-kesan negatif Panadol & Kafein lagila saya tak tahu. Yang pasti, setiap kali demam/pening, panadol la kawan baik. **Sigh. 

TETAPI, sejak kenal Shaklee, saya lebih prihatin kepada jenis ubatan yang saya ambil & cuba elak ubatan yang mengandungi dadah dengan mencegah sebelum parah!


Ok, Jom tengok apa punca MIGRAIN?
  • Tekanan
  • Tidur tak cukup/selalu berjaga hingga lewat malam
  • Perubahan suhu persekitaran
  • Kekurangan zat & nutrisi
  • Faktor keturunan
  • Kesan pengambilan pelbagai jenis ubat-ubatan
  • PMS - senggugut
  • Mengambil minuman berkafein dengan kerap
  • Kerap mengambil makanan yang mengandungi MSG/Perasa
  • Pemakanan yang tidak seimbang & sihat

Biasanya, jika kita sudah disahkan mendapat Migrain, doktor akan precribe ubat-ubat tahan sakit seperti panadol, Ponstan & pelbagai jenis lagi yang pasti buat saya gerun. Ubatan yang mengandungi dadah akan memberi kesan yang sangat buruk dikemudian hari sekiranya diambil secara beterusan tanpa kawalan.


Kita, as orang Islam perlu mengamalkan ayat-ayat dari Al-Quran untuk mengurangkan rasa sakit bila ditimpa musibah/penyakit.

di bawah adalah salah satu contoh ayat yang boleh diamalkan.


ATAU



Selain berdoa & mengamalkan bacaan-bacaan dari ayat al-Quran di atas, apa kata kita cuba juga berusaha dengan Shaklee. Pengambilan vitamin mampu untuk mengelakkan diri kita dari diserang migrain kerana saya sendiri sudah merasakannya. Sudah jarang saya pening kerana konsisten mengambil vitamin2 di bawah. Lagipun, harga vitamin shaklee mampu milik & berbaloi-baloi.




TESTIMONI


kesan yang mengkagumkan bukan? hebat....



Jika anda ingin ikhtiar dengan shaklee, hubungi saya dengan segera bagi mengelakkan badan kita ni ditimbuni ubatan tahan sakit yang sudah pasti ada dadah!

Roslina Muhamad
012-3272747
id: 592109



Monday, November 10, 2014

UPDATE ttg anak2..(November 2014)


Assalamualaikum..

Dah lama tak update pasal anak2. Merekalah yang mewarnai & menceriakan blog ni satu masa dulu. Nak2 si rafiq...seawal 2 bulan dalam kandungan lagi rafiq dah menghiasi setiap sudut blog mek rose ni...alhamdulillah diari digital ni sungguh berguna. hampir semua kenangan rafiq membesar ada dalam blog ni. rasa mcm semua saya kongsikan hehe.




Now, Amzar Rafiq dah 5 tahun....cepatnya masa berlalu. huhu. Rafiq pon dah nak dekat sama besar dengan ibu...boolat mcm bola. makan banyak baq hang!
Alhamdulillah rafiq is a fast learner. Teacher rafiq cakap...Rafiq cepat dapat apa yang diajar. Dah boleh membaca walau tak laju. La ni dah Iqra' 4..gigih ajar rafiq sebab sy nak saham akhirat...ajar anak2 mengaji sendiri. Itula cita-cita saya selama ini..nak anak2 kenal huruf2 hijiyah tanpa hantar dia mengaji kat mana2 tempat. Result assessment rafiq pon bagus. ada 5 paper. 4 paper 100% & 1 paper (bahasa melayu) dapat 95% uuhuhuhuhu.....



ini Aishah Raihanah..Aishah pon kisahnya dikongsi seawal mengandungkan dia. tapi disebabkan ibu dia ni ada penyakit M sejak bergelar suri rumah since 2012, tak banyak lah kisah yang dikongsikan. apa2 pon semuanya ade memori tersendiri untuk anak2 di blog mek rose ni...:-)

now aishah dah 3 tahun. Alhamdulillah membesar bagai juara. Aishah bertuah sbb sekejap je membesar kat rumah pengasuh.. Aishah anak yang manja, selalu inginkan perhatian, kuat jeles ngan adik tapi takbuat kasar kat adik, banyak mengalah & berdikari. Saya tak sedar sebenarnya proses pembesaran dia berlaku terlalu pantas sebab kehadiran Rizqi. Dua2 sy perlu bagi perhatian so rasa cm tak cukup 24 jam dalam sehari. serius!!


ini pulak Aqsa Rizqi. Disember 2014 genap 2 tahun. Kisahnya hanya semasa announce kehamilan & kelahiran. Takde cerita ttg pembesaran dia dalam blog ni. Lagipun ibu dah mcm takdak masa sgt nak ngadap Lappy since melayan 3 anak yg dekat2 ni sungguh menguji kesabaran. Kalu tak sabar, mmg jadi tarzan!! ahahahah

Aqsa Rizqi diberi nama sempena nama Masjid Al-Aqsa & Rizqi sempena rezeki yang tak dirancang. Hadirnya dalam rahim ibu ketika kakak aishah baru sahaja masuk 7 bulan. berita yang buat sy pitam & tak lalu makan seminggu ...hahahahaha...apa2pon...semuanya adalah rancangan Allah sebaik2 perancang....Alhamdulillah...:-)

Rizqi ni budak yang sangat2 berani. Kalau kat playground, diala paling terer cuba macam2 permainan..berbeza dengan rafiq yang hanya berani gelongsor dari slide masa umor 3 tahun. Rizqi 1 tahun dah brani gelonggsor. bahaya jugak berani2 sgt ni..tapi nak buat lagu mana...dah mmg itu pesen dia. 

Alhamdulillah rizqi masih fully breastfeed. Saya bekerja dari rumah kan..so, dia banyak direct feed berbanding rafiq dulu guna EBM disiang hari & direct feed masa kat umah. Untung rizqi kan...24/7 melekap kat ibu...huhu


ok..itu jela cerita terkini anak2...terima kasih kepada kwn2 blogger yang masih sudi singgah & baca blog sy ni...tq sgt2 :-)


Sunday, November 9, 2014

YEC


Assalamualaikum & Salam sejahtera

YEC? ape tu?? YEC ialah satu kelab yang ditubuhkan untuk usahawan muda Shaklee yang berumur 40 tahun ke bawah dan bernaung di bawah Shaklee Dynamic Family Global (SDFG). Ditubuhkan since Julai 2013.

Kelab ini juga sudah mengembangkan sayapnya ke Taiwan & Indonesia. Seronok bila dapat berkenalan dengan YEC Taiwan & Indonesia juga. Semuanya para usahawan Shaklee yang masih muda & bercita-cita tinggi penuh dengan aura positif!

Setiap bulan, akan ada dua perjumpaan (YEC Fellowship Night) di Wisma Dinamik di USJ 9, Subang, Selangor. 

Sangat seronok sebab dapat jumpa ramai usahawan muda yang inginkan kehidupan yang sihat & kaya. Selain itu, dapat meningkatkan keyakinan diri, dapat memotivasikan diri untuk menjadi usahawan muda yang amanah, berdisiplin & berdedikasi. Sepanjang 34 tahun dalam hidup saya, tidak pernah saya rasa seseronok ini. Kalau dulu saya rasa tidak seronok untuk hadir ke acara-acara sebegini semasa bekerja suatu ketika dahulu kerana saya DIARAH oleh orang atasan untuk hadir. TETAPI, kini tidak lagi kerana apa yang saya buat adalah kerana MINAT untuk berjaya dengan Shaklee & datang dari dalam diri saya sendiri.



Setiap perjumpaan, akan ada kisah cinta (Love Story) dengan Shaklee. Bagaimana kami mula jatuh cinta dengan shaklee & perjalanan berkongsi suka duka bersama Shaklee. Sangat2 inspired. 



Selepas sesi Kisah Cinta, Our Beloved Presidential Master Dr. K. Sow akan mengambil alih kelas. Part ni memang yang di tunggu2. Siapa yang tak nak dengar ceramah/bebelan dari Presidential Master Shaklee Pertama di Asia ni?? Memang akan buat kita rasa lebih yakin & motivated!! 
PM Dr. K. Sow akan mengulas beberapa perkara yang penting untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya. 



Di atas adalah Puan Sue yang saya panggil kak sue, bercerita kisah cintanya dengan shaklee. Kisah Cinta Kak Sue bersama Shaklee ialah bermula dengan masalah JERAWAT. Kini muka kak su bukan sahaja licin, cantik bahkan rasa lebih sihat dan bertenaga. 7 tahun bekerja di syarikat Touch & Go yang pasti kita pengguna lebuhraya pasti tahu apa itu T&G kan? Berjawatan besar dalam syarikat itu tetapi kini sudah meletakkan jawatan & terus membina empayar bersama SHAKLEE!





Disember ini kami akan ada Exam. A simple exam tapi cukup buat saya rasa gugup sebab berdasarkan result exam ini akan dapat di evaluate oleh PM Dr. K.Sow kami ni, para usahawan berada pada tahap mana kefahaman kami tentang apa yang kami usahakan. 


Berminat untuk menjadi sebahagian daripada YEC?

Hubungi saya segera kerana banyak manfaat yang boleh dikongsi bersama.

Roslina Muhamad
012-3272747
roslina.muhamad@gmail.com