Tentang Mek Rose

Wednesday, November 19, 2008

Mari Belajar Jahit Langsir...:-)

Dah banyak ari tak update blog..kemalasan merundum..heheh..
ari ni nak cite pasal pengalaman aku jahit langsir..utk pengetahuan semua..aku tak gheti menjahit ok...mmg takde bakat..senget benget nnti...ekekkeke...
nak dijadikan cite..memula aku n hubby pergi usha2 kedai langsir untuk tempah or beli siap kan..umah aku kosong..takde langsir..mcm dogol je upe kan..lagi2 sbb ade sliding door..
usha punya usha...mak aih..maheiinyeee....
aku balik umah berkira2 nak tempah ke?? ish cam rugi je..dahla jahit bodo je..(jahit lurus takde scallop)..ekekke...
Then datang idea..memandangkan minggu depannya aku nak balik umah mertua (Ini Kisah last2 weekend la ni..tak ingat weekend mano)...ape kate aku g jahit kat sana kan..alang2 dah pergi sana..leh mintak mak mertua aku ajarkan...calling2..mak mertua aku cakap ok..senang je jahit langsir...heheh...(mmg betol pon ko...)
Pastu aku g Nagoya lepas balik dari kerja...nak tunggu hubby dia bz manjang.. mlm2 bute baru balik kan...then smpai Nagoya pilih2la...
memandangkan SOfa umah aku kaler merun..aku pon decide pilih kaler meghah utk langsir sliding door...n colour cream for day curtain...sweet...:-)

tapikan..bkn semua langsir tu aku jahit sendiri..ada gak mak mertua aku jahit...sambil2 aku g siang ikan kat dapur dia sambung jahit...uhuhuh...sian..aku tak nak nyusahkan dia..tapi dia cakap aku lmbt sangat jahit....ahahahhahahaha....amek ko...yela..budak baru nak belajor katekan nye kan....:-)
Inilah bahan2nya...Tape langsir yg segulung tu mak mentua aku punye okay..takkan aku nak beli segulung tu kan...hiks!

Aku yg baru nak belajor buat langsir...kenela ketip2 ngan jarum supaya tak lari ujung langsirnya....ni langsir semua bilik yg ada kat umah aku tuh....English skit....i like..:-)

Then jahit n jahit.....(Di monitor org Mak Mertua aku...)


Tadaaa....siap suda...
Wahh..cam tak caya jahit sendiri..kepuasan dia 110% weh...bes2..
even senget2 skit..mak mertua aku cakap Okla..cantik..dah pandai buat....:-)



Bahagian bawah kene lipat lebar skit..agar nnti angin tiup2 dia tak terselak sgt..kasi berat kate MIL aku..
aku suka..aku suka....:-)



Ha...ini lebihan kain langsir...mak mertua aku ajar buat sarung kusyen & runner okay....
kain langsir yg aku beli mmg 100% aku guna..tak buang skit pon..tu pon salah satu sarung tu bertampal2 kene camtum2 kainnya supaya jadi selai sbb dah abis langsung...ehehhe..rugi membazir okay..kawan syaitooonnnnn....kikik...



Dan ini...aku belajar buat runner....even tak cantik sgt tapi aku suka..MIL aku pon aku buat rambu-ramba tu..dibantu oleh suamiku yg tercintah..hehehe...TQ2..(runner tu aku letak kat rak TV..n maleh nak close up..kui kui..)

okla..tula citer aku yg dah agak ketinggalan utk 2 minggu sebelumnya...


p/s: rupa2nya senang giler jahit langsir..cuma aku je malas mencuba
sebelum ni..ehheheh....lepas ni leh lajar jahit baju kurung lak kan..wah..tak sabar lak rasa...:-)

11 Pot Pet Pot Pet:

PuteriSatu said...[Reply to comment]

senang kan...memang tul senang kan..sebab jahit lurus jek kan....

faiezz said...[Reply to comment]

leh tahan gak lawo nyer langsir umah ko ye..he3x..smlm kan sy pun pi nagoya nak cari langsir tuk sliding door umah sy..mcm kena je lak dgn ros..leh jahitkan langsir tuk umah sy lak?..he3x.

Mr. Right said...[Reply to comment]

Di monitor dan ditunjuk ajar oleh tukang jahit no.1 dan no.2 terbaik di Perak, memang lah senang.

Hehehehe....

rose said...[Reply to comment]

MAMA AQILAH

betul2..senang bangat..:-)

FAIEZZ

mk aih..rindunye kat faiez..dah masuk gym ke?
nak suh org jahit langsir?
bley2..RM10 setipa keping..hiks!

MR RIGHT

:-P

Wahidah said...[Reply to comment]

salam ziarah...nice bloggg

Y u Z z 9071 said...[Reply to comment]

boleh tahan cantik langsirnye.

bagusla menantu makcik ni...rajin belajar benda baru..

pasni nak belajar la dengan menantu makcik...

boleh kan...

ita.itu said...[Reply to comment]

sng ek..sng mcm mana pun x nak la blaja.hehe..eh mana langsir tanah cream tu ..x nmpk pun..

rose said...[Reply to comment]

WAHIDAH
salam..
tq..

YUZZ
ehehehe yuzz...menantu yg baru nak belajar..camniler upenye..:-)
nak lajar?
leh..senang aje...:-)

ITA
day curtain tu actually kaler cream..bile amek gambor dah jadi putih lak...heheheh...

cemut said...[Reply to comment]

fuh..jahit langsir sdri.siap ngan sarung bantal..nice2..nanti kalao da pro bole la ambik tempahan..makcik kayoooo!!!

bad said...[Reply to comment]

wahh!!lepas ni bole la tlg jahit langsir umah aku lak..hehe!!kawan2 pun xkan nak berkira kot..practice make perfect..hehe!!

rose said...[Reply to comment]

CEMUT

Idokler teman cemut oi...
teman suke utk sendiri2 je...kepuasan tu penting...:-)

BAD

wah2..takpe2..nnti suh org umah ko buatkanye..if dia tamo buat..ko rotan je okeh.