Tuesday, May 25, 2010

Ketahui Jantina Anak Dalam Kandungan Anda: Kepercayaan Orang Lama/Dongeng


Salam,

Di awal mengandungkan rafiq..aku mendaftar kat Baby Center untuk tengok baby's growth chart ..then baca2..terjumpala satu artikel pasai ni..dah lama simpan dalam thumb drive sampai laaa baru ingat nak share.

saja nak share benda ni if ade yg belum pernah baca/tengok..hehe..


Posting ni adalah more to kepada ibu2 yang sedang mengandung sebabnya...leh tahu camna nak kenalpasti yg kita masa mengandung baby boy or gurl..

jom2 tengok apa yg aku copy paste. Setiap individu adalah mengandung berbeza ya..maybe apa yang aku cakap YES tu..No pada org lain.... SO, INI SEMUA ADALAH BERDASARKAN PENGALAMAN AKU MASA MENGANDUNGKAN RAFIQ...

There are plenty of myths, in each community, about how to tell whether you are pregnant with a boy or a girl. Here are some of the most popular, gathered from around the world - and remember, they've all got a 50 per cent chance of being right!


You're more likely to be carrying a boy if...


• Your baby's heartbeat is lower than 140 beats per minute

(NOT SURE)

• you're carrying all out front and your bump appears "sharp"

(YES)

• you're carrying low

(YES)

• you're blooming in pregnancy

(Blooming ni stand for MENGEMBANG or MENAWAN ek? kawan aku cakap its stand for Menawan utk org pregnant..So, jawapan aku (NO!) Aku rasa diri aku buruk giler masa pregnant! kah kah kah) Tapi, if its stand for Mengembang..yess mmg aku mengembangkan diri aku dengan jayanya...LOL!

• you didn't suffer from morning sickness in your first trimester

(HAMPIR TEPAT. Aku mabuk agak lewat. Dah 2 Bulan lebih camtu baru mabuk2..)

• your right breast is bigger than your left

(TAK PASTI..kah kah kah)

• you look at yourself in the mirror for at least a minute and your pupils dilate

(Tak perasan plak anak mata aku mengecik ke membesor..huhuhu)

• you crave salty food or protein, such as cheese and meat

(YES!. Masa mabuk, hari2 aku inginkan Ikan goreng sahaja (protein la tu kan) dengan nasi kosong. Then aku suka sangat makan Kentang Goreng McD..nyam2..masin2 bes wooo. Berbulan2 aku camntuh. Dah masuk 5 bulan baru aku leh telan benda lain selain ikan goreng!) sebab tu la tekanan darah aku naik..padan muke aku!)

• your feet become cold more quickly than before you were pregnant

(YESSSS..aku siap berselimut di tengah hari rembang & kat ofis asyik bergaduh ngan budak sebelah bila dia bukak ekon kuat! aku sejuk wehhhh)

• you tie your wedding ring to some thread, hang it over your stomach and it moves in circles

(Tak pernah cuba plak)

• your skin becomes dry

(A'a..rasa cam org tak cukup zat! Dahla kulit jadi itam legam. sampai kawan aku pon tak kenai aku..cess!)

• you combine your age at the time of conception with the number of the month you conceived and the resulting number is even

(Iya betulll)

• your hair has become more full-bodied and shiny during pregnancy

(Tak pasti pulak..tapi yg pasti rambut aku jadi lebat dari biasa & sangat jarang gugur)

• the hair on your legs has been growing faster during pregnancy

(Alamak, tak perasan plak aku..huhu. Tak dan nak check kot..kah kah kah)

• you are more prone to headaches

(Aku pening kepala kuat sampai umur kandungan masuk 6 bulan)

• your pillow faces north when you sleep

(aku tataula north ke apa. tapi aku suka tido ngereng belah kiri)

• you're asked to show your hands and you present them palms down

(Tak pernah buat)

• you lie on your left side when sleeping

(aku dah bilang kat atas tadi)

• your urine is bright yellow

(Ntahla..sbb aku mmg amek b-complex, semedang kaler kunin urine aku..wakakkaka)

• you were the more aggressive partner during love-making when you conceived

(Oppss..rahsia..kah kah kah)

• you eat a clove of garlic and the smell seeps out of your pores

(Tak sure)

• your previous child's first word was "dada".

(Anak 1st..so soalan ni tak berkaitan utk aku..hehe)

• your previous child (if a girl) looked more like a boy in her infancy

(SDA)


Ha...itula serba sedikit pengalaman yang dapat aku kongsi..if korang tengah mengandung & belum tahu lagi jantina dia.leh la korang coba2..mana tau kot2 mengena tekaan anda..ehehhe...


bagi yang pregnant anak gurl tu..leh la korang godek2 sendiri website tu..maleh den nak copy sini sbb den pregnent bb boy..ngeeeee...klik sini...Baby Center

apa2 pon..ini semua dalah DONGENGAN..dah namanya dongeng..jgnla plak ko p salahkan benda alah nih yew! hehehe

Pengalaman korang plak camne? mohler kite kongsi2..eheheheh..

daa...:-)

15 komen anda dihargai :-):

E.L.I.Z.A said...[Reply to comment]

bagus gok info ni...nati nok oyak ko adik eli la..dio 27wks prgnt =D

Siti said...[Reply to comment]

hehhe..kalau siti tgh pregnant ni..mesti axcited baca nih...

tapikan amsa mengandung wafi mmg byk gak la siti cari caman nak kenal pasti jantina anak..hahha...

hajarus said...[Reply to comment]

kalau la rezeki hajar pregnant nanti harus g godek2 web ni... ;d

ezan said...[Reply to comment]

hi salam kenal.. ezan tgh pregnant 2nd baby ni.. memang harap sgt nk boy.. ezan copy letak kat blog leh x? huhuhu....

LiLy @ MumMyQiStInA said...[Reply to comment]

Time lily ngandungkan Qis..Lily suka kuar..klu dok umah jer..mesti pening..muntah2..nk baring jer..tp klu kuar umah terus sihat..hehe.. :)

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...[Reply to comment]

eliza,
hehhe.buleh..jgn lupe oyak ye..

siti,
masa sy ngah pegnent dulu pon excited baca. nak2 lagi masa belum tahu jantina bb..:-)

hajar,
aminnnn......moga cepat2la rezeki bb dtg utk hajar..:-)

ezan,
sila2..jgn sogan2..:-)

lily,
wohoo...patutla qis suka jalan2..eheheheheh

mamalieyna said...[Reply to comment]

byk tu info...nak hurai kang jd n3 lak kt post comment hang ni..hehe..yg pasti, eina suka tomyam n pelam...sbb mulut nak masam2 saje time peknen dl.. ^_^

Ena said...[Reply to comment]

hehehe..

bagus juge info nie kan rose.. suke2 mencube apa salahnye.. tapi jgn mengharap sudah la.. sbb yg doc cakap pun blm tentu lagi mende tu betul.. yer tak rose? heheh :)

CkYnHaShiM said...[Reply to comment]

bagus la info ni..sesuai ngan diri ku yg sedang preggy 6 weeks ni..cam ade yg kena je..1st bb girl muke org ckp cam laki..hihihihi..

tnx share ye..

Fieza79 said...[Reply to comment]

info yg penting dn berguna 1 ari nanti..
agak2 jantina baby pakai insting..leh rase boy or girl...eheh kdg kebetulan je..

Dee said...[Reply to comment]

susah nk ckp kan..benda ni beza2..hehehe..

chugie said...[Reply to comment]

emm good info ni rose.. nanti nak p godek2 info pasal anak pompuan lak lah..

ade tak petua nk dptkan anak lelaki?

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...[Reply to comment]

iena,
mmg pong. kang berkajang2 baru siap komeng..wakakka
ooo..kita plak tak suka benda masam2 masa pgnent rafiq..eheh

ena,
betul tu mek na..kdg2 doc pon dok sure jantina..huhuhu

ckynhashim,
hehehe..satu kebetulan..:-)

fiza,
kita pon memula guna instinct je..tgk2 betul bb boy! eheh

kak dee,
botul2..ehehhe
ni kan hanya dongengan..:-)

chugie,
opps...kita takde petua..agagaga

aLyNnZ said...[Reply to comment]

alin dulu plg selesa lau tido mesti nk ngereng sblh kanan..org kata dlm pewut baby boy..

erika said...[Reply to comment]

Ehm..ni pregnancy pertama i, tp apa yg i tahu mmg ada gak semua benda tu jadi kat i, tp x semualah. Insya'allah klu betul semua yg kat atas tu..bermakna i dpt boylah...amin..tq pot pet pot pet..